Fonduri de acumulare

1. Fondul Roman pentru Eficienta Energiei

Fondul Roman pentru Eficienta Energiei finanteaza in conditii comerciale companiile din sectorul industrial si alti consumatori de energie pentru a le facilita adoptarea si folosirea tehnologiilor de utilizare eficienta a energiei. Aceasta poate indrepta economia catre o scadere a intensitatii energiei si a emisiilor de gaze poluante sau cu efect de sera.

Principalele caracteristici ale Fondului Roman pentru Eficienta Energiei, ca institutie financiara, sunt:
– personalitate juridica independenta si autonoma;
– institutie financiara bazata pe cerere;
– reintregirea fondurilor;
– parteneriat public-privat;
– portofoliu de investitii prudent;
– transparenta si promovarea oportunitatilor in mod egal fata de clientii eligibili;
– sustinerea investitiilor facute.

Aria de activitate
– Fondul finanteaza in primul rand proiectul, fiind disponibil sa accepte riscuri mai mari pentru clientii care propun proiecte fezabile de eficienta energetica;
– Fondul faciliteaza accesul la fonduri nerambursabile pentru finantarea studiilor tehnice;
– Fondul negociaza cu clientul conditii de finantare avantajoase, sub nivelul costurilor de finantare practicate pe piata financiar-bancara;
– Fondul ofera asistenta tehnica pentru a identifica solutia optima la nivelul clientului;
– Fondul este flexibil prin acceptarea unor scheme de garantare adaptate clientului, considerand garantii inclusiv constand in echipamentele achizitionate in cadrul investitiei finantate de F.R.E.E., cu conditia unui grad de lichiditate rezonabil al echipamentelor respective;
– Fondul adapteaza finantarea fiecarei investitii in parte: perioada de gratie oferita clientului se adapteaza perioadei de implementare a proiectului, astfel incat rambursarea sa inceapa atunci cand investitia genereaza fluxuri de numerar provenite, in principal, din economiile de energie realizate; graficul de rambursare se adapteaza si el fluxului de numerar generat de investitie, Fondul acceptand chiar rate de rambursare inegale, adaptate sezonalitatii beneficiilor realizate de client in urma investitiei.

Contact:

Adresa: Cladirea Strauss, str. Johann Strauss 2A, etaj 6, sector 2, C.P. 020312 Bucuresti, Romania
Telefon: 021/233.88.01
Fax: 021/233.88.02
Web-site: www.free.org.ro
E-mail: office@free.org.ro

2. Fondul Romano-American pentru Investitii

Fondul Romano-American pentru Investitii este o corporatie americana infiintata in 1994 de Guvernul SUA si a carei misiune este sa promoveze libera initiativa si spiritul antreprenorial in Romania prin investitii si imprumuturi pe termen lung destinate intreprinderilor mici si mijlocii. In general, sumele investite variaza intre 850.000 si 5.000.000 USD si chiar peste pentru fiecare beneficiar, dar Fondul poate participa sau aranja co-finantari pentru sume mai mari. Fondul a stabilit programe speciale pentru sume mai mici.

Acest fond sustine initiativele antreprenoriale din Romania prin intermediul a trei programe de finantare:
– Fondul de Investitii pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FIIMM)
– Programul de imprumuturi Mici si Mijlocii (PIMM)
– Programul de Micro-imprumuturi (PMI)

Contact:

Adresa: Bucuresti, Bulevardul Aviatorilor, Nr. 33, Sector 1, 011853
Telefon: 021/207.71.00
Fax: 021/222.85.03
Web-site: www.raef.ro
E-mail: raef@raef.ro

3. Fondul Roman post-privatizare

Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare si UE au creat acest fond de investitii cu o valoare de 44 milioane Euro. Scopul Fondului este sa ofere capital si asistenta manageriala pentru firmele private mijlocii din Romania care sa duca la cresterea valorii acestor firme si prin urmare, sa creasca valoarea investitiei fiecarui actionar. Fondul are ca scop investitia in firme romanesti mijlocii care au perspective de crestere economica si pot realiza profit.Contributia fondului poate varia de la 0,3 mil Eur pana la 3 mil Eur. Aceasta contributie are o durata limitata si nu trebuie sa ofere fondului pozitia de actionar majoritar. Administratorul Fondului este GED Capital Development, iar operatiunile Fondului sunt sprijinite prin 10 mil Eur ca asistenta tehnica oferita de Uniunea Europeana, prin intermediul programului Phare.

Fundatia Romana “Post-Privatizare” – persoana juridica romana apolitica si non-profit cu scopul de a sustine financiar societatile comerciale mici si mijlocii cu capital majoritar privat in Romania. Atributiile Fundatiei au fost preluate succesiv de Ministerul Privatizarii, Agentia Nationala pentru IMM-uri si Agentia Nationala pentru Dezvoltare. Fundatia este condusa de un reprezentant al ANIMMC si un reprezentant al Comisiei Comunitatii Europene.

Contact:

Adresa: Str. Frumoasa, nr. 42A, sector 1, Bucuresti, Romania
Telefon: 021/222.48.10;
Fax: 021/222.48.29
E-mail: ged@com.pcnet.ro; rmluke@com.pcnet.ro

4. ORESA Ventures

ORESA Ventures, firma de investitii specializata pentru tarile din Europa Centrala si de Est, a fost infiintata in 1996. ORESA Ventures urmareste sa investeasca in firme private ale caror management are o strategie de dezvoltare bine conturata si care au potential de a deveni lideri in domeniile lor de activitate intr-o perioada de 3 – 5 ani. Managementul ORESA Ventures ofera credite de 1 milion $ firmelor private cu management competitiv si potential de crestere. De asemenea, ofera firmelor in care investeste, cosultanta de specialitate in domeniile financiar, marketing si management strategic. De asemenea, ORESA Ventures este dispusa sa co-investeasca alaturi de parteneri strategici sau financiari si poate prelua fie o parte mica, fie una mai substantiala din capitalul social, cu conditia sa nu detina o pozitie majoritara.

Domeniul de activitate :

 – bunuri de consum;
– distributie sau comert cu amanuntul;
– produse farmaceutice;
– servicii de sanatate.

Adresa: Bucuresti, Str. Popa Savu nr.24, Sector 1
Telefon: 021/223.42.45; 021/222.18.77
Fax: 021/222.18.07
Web-Site: www.oresaventures.com/romanian.html

5. RMDF – Romania & Moldova Direct Fund

Romania & Moldova Direct Fund a fost creat in 1998 pentru a facilita investitiile directe in companiile private si in curs de privatizare din Romania. Printre finantatori amintim: World Bank’s International Finance Corporation, the Archer Daniels Midland Company si DEG (Germany). Total capital: 31 milioane USD. Societatea de management este Romania & Moldova Management Co. LLC. Majoritatea investitiilor sunt destinate pietei romanesti. Fondul are o durata de viata de 8 ani cu posibilitatea extinderii cu 1-2 ani. Sectoarele avute in vedere: industrie agroalimentara, servicii (ex. distributie, telecomunicatii), materiale de constructii. Se accepta atat pozitii minoritare cat si majoritare, urmate de iesire in cca. 3-5 ani. Investitii semnificative: First Romanian Distribution, Rompetrol S.A., Sanex S.A.
Finantatorii Fondului

Investitii eligibile:
– agricultura
– industrie alimentara
– materiale de constructie
– prelucrarea lemnului si mobila
– proiecte noi in masura in care proiectele respective sunt promovate de companii/sponsori cu experienta in domeniu si care vor participa cu capital propriu semnificativ la initierea si implementarea acestor proiecte

Contact:

Adresa: Bucuresti, Str. Frumoasa nr. 19, sector 1
Telefon: 021/312.92.15
Fax: 021/312.92.78

6.Danube Fund LTD

Danube Fund Ltd. este un fond de investitii de risc ce investeste in principal in Romania, in companii profitabile cu un mare potential de crestere. Managementul fondului este detinut de Southeastern Europe Management Co., cu sediul in Atena si sucursala la Bucuresti. Capitalul disponibil este de 30 mil USD din care 19 mil USD au fost deja investiti. Investitorii sunt Alpha Credit Group, E.B.R.D., I.F.C. (Banca Mondiala), Bankers Trust, alti investitori institutionali si industriasi greci avand proiecte de investitii in regiune. Investitiile trebuie sa indeplineasca criterii: investitii directe in capital privat sau mixt, pozitie minoritara, valoarea proiectelor sa fie intre 0.5 si 2.5 mil USD , rata rentabilitatii sa fie de minim 30% pe an.

Contact:

Adresa: Bucuresti, Str. Pitar Mos nr. 25, etaj 5
Telefon: 021/210.84.67
Fax: 021/210.84.67
E-mail: danube@bx.logicnet.ro

7. ACEE II – Advent Central and Eastern Europe II

Fondul a fost infiintat in 1998 dupa ce Advent Central and Eastern Europe I deja investise 70 mil USD in aceasta regiune. Managementul firmei este detinut de Advent International. Noul fond de 200 mil USD a fost deschis pentru a acoperi oportunitatile existente pe piata Europei Centrale si de Est. Din aceasta suma, 60 mil USD sunt rezervati pentru Romania. Advent International ofera credite pornind de la 5 milioane $, preferand companiile stabile, care pot demonstra ca au fost, sunt si vor ramane profitabile. Criteriile de investitii sunt : dezvoltarea unei afaceri cu mare potential de reusita, care necesita capital mai mare de 5 mil USD, care are o buna echipa manageriala, bune perspective de crestere, din care sa iasa in maxim 5 ani prin oferta publica sau prin vanzare catre un investitor strategic sau chiar catre detinatorul initial al capitalului. Fondul nu investeste in afaceri noi, in bunuri imobiliare, tutun, bauturi alcoolice sau arme. Cele mai importante investitii au fost facute in Bere Ciuc, Grivita International, Haber International, Mobifon, Monopoly, Europlakat. Tipul investitiei: capital privat.

Contact:

Adresa: Intrarea Polona, Bucuresti
Telefon: 021/211.16.02; 021/212.48.50; 0722/50.00.05; 0722/52.50.05
Fax: 021/211.16.02

8. American International Group New Europe Fund

AIG New Europe Fund (American International Group) are un capital disponibil de peste 310 milioane USD si in general investeste in proiecte cu sume cuprinse intre 10 mil USD si 30 mil USD in companii care-si pot demonstra profitabilitatea. Rata de restituire a creditului este de 35% anual. Fondul prefera achizitii de actiuni nou emise dar si cele existente deja. Fondul cauta sa iasa din investitie in timp de 3 pana la 5 ani prin vanzare catre un investitor strategic sau oferta publica. Investitii semnificative: MobilRom, Luxten

Contact:

Adresa: Str. General Berthelot 57, Bucuresti
Telefon: 021/312.06.75
Fax: 021/312.06.75

9. Black Sea Fund

A fost infiintat in August 1998. Este al patrulea fond administrat de Global Finance si este afiliat la Greek Latzis Group. Black Sea Fund este succesorul Euromerchant Balkan Fund, administrat de Global Finance International Ltd. Euromerchant Balkan Fund, avand disponibili pentru Romania 12 mil USD a investit pe larg intre 1996-1998 in companii precum Delrom, Axxon Romania, Moara Loulis, Neoset si Romcolor. Black Sea Fund, are un fond disponibil pentru Romania de 62 mil USD. Capitalul deja investit este de 14 mil USD. Investitiile au fost facute in companii precum Queen, Delrom si Star Foods. Principalele criterii de investitii sunt: minimum 2 mil USD necesari pentru investitia respectiva, pozitie minoritara activa, participare alaturi de un partener strategic, pozitie semnificativa pe piata si un management de calitate. Nu exista preferinta pentru un sector anume dar exclud investitiile in alcool, tutun si industria de armament. Tipul de investitii; capital privat.

10. EIF – Enviromental Investment Fund

Fondul de Investitii de Mediu pentru Europa Centrala si de Est este un fond de capital de risc creat in anul 1998 pentru o perioada de 10 ani, care investeste in intreprinderi din europa Centrala si de Est care ofera bunuri si servicii in domeniul protectiei mediului. Fond de sprijinire a companiilor care se ocupa de mediu. Environmental Investment Partners pune la dispozitie credite de 1-3 milioane USD firmelor cu vanzari de minim 0,8 milioane$ si trei ani de actvitate in afacerea respectiva; solicita o rata de returnare a creditului de 35%.

Contact:

Telefon: 0267/31.22.38
Fax: 0267/31.22.38
E-mail: misi@sbnet.ro

11. RIF – Romania Investment Fund

The Romanian Investment Fund Limited (RIF) are sediul in Cipru si si-a inceput activitatile in Romania in aprilie 1997 avand la dispozitie o suma de 65 de milioane USD. Fondul a fost lansat de Alliance Capital Management L.P. si Investmentbank Austria A.G. Acesta si-a propus efectuarea de investitii pe termen lung in companiile din Romania. RIF este condus de Capital Group S.A. din Bucuresti. Fondul ofera credite de 1 milion USD firmelor private mijlocii si mari cu potential de crestere.

Contact:

Adresa: Bucuresti, Str. Dimitrie Branza nr.1, sector 6
Telefon: 021/411.73.83
Fax: 021/411.73.83; 021/411.73.93

12. BPEP – Barings Private Equity Partners

A inceput operand cu aproximativ 50 mil USD capital de risc si se asteapta sa atraga alte 60 mil USD. Fondul si-a focalizat investitiile pe regiuni precum Bulgaria, Polonia, Romania, Ungaria si Republica Ceha. Aproximativ 40% din capitalul fondului este retinut pentru Romania, avand ca tinte societatile mijlocii si mari ce activeaza in orice sector cu perspective, mai putin industria de media. Fondul ofera credite pornind de la 7 milioane USD; acestea sunt eligibile doar pentru firmele lider de piata. Iesirea din investitie are loc dupa aproximativ 3-5 ani. Tipul investitiei este capitalul privat. Investitie semnificativa: Topway Craiova.

Baring Private Equity Partners (Romania)

Contact:

Adresa: Strada G.Calinescu nr.53A, etajul 4, sector 1, Bucuresti
Telefon: 021/230.57.45
Fax. 021/230.57.66
E-mail: bpeprom@fx.ro
Web-Site: www.bpep.com

13. K+ SME Romania Fund

Avand suport financiar din partea SENTER, Agentia Executiva a Ministerului Olandez al Economiei, K+ a lansat SME Fund (Small and Medium Enterprise Fund) in Romania. Fondul si-a orientat activitatea asupra IMM-urilor cu experienta in export si a celor care au identificat anumite oportunitati pe piata locala. Fondul a fost infiintat de Dutch Joint Stock Company (BV). K+ este managerul fondului. Capitalul atras pana acum depaseste 2.4 mil Euro. in viitor se asteapta ca acesta sa depaseasca 15 mil Euro. Fondul este finantat de 10 investitori privati cu experienta cuprinzatoare in mai multe sectoare.

14. Romanian Growth Fund

A fost infiintat in 1997 si are ca fonduri disponibile pentru Romania 25 mil USD. Fondul este condus de Global Euro Asia Management Company iar ca consultant pentru Romania este Global Valori Mobiliare. Fondul are ca tinte companiile de automobile, industrie petrochimica si cele specializate pe bunuri de larg consum precum: Dacia Pitesti, Armatura Cluj, Compania Nationala de Petrol. Investitiile fondului nu depasesc 33% din capitalul social al companiilor respective.

Contact:

Adresa: Bucuresti, Str. Dr. Draghiescu, Nr. 12 Bis
Telefon: 021/410.10.00; 021/410.22.22

15. Romanian Reconstruction Capital

A fost creat in 1997 iar managementul companiei este detinut de IFG International Ltd. Capital SA administreaza fondul in Romania. Valoarea fondului disponibil pentru investitii este 7 mil USD. Pana acum au fost deja investiti 3 mil USD. Fondul urmareste sa investeasca mai ales in companii cotate la bursa si pe Rasdaq. Investitia pe proiect variaza intre 0.5 si 1.5 mil USD. Principalele investitii facute pana acum sunt: Electroaparataj, Alimentara Cluj si alte companii listate la bursa. Tipul investitiei: companii listate la bursa sau nou privatizate.

Contact:

Adresa: Bucuresti, Str. Tudor Arghezi 21, et. 6
Telefon: 021/210.76.60; 021/210.77.45
E-mail: office@capitalgroup.ro

16. Société Générale Romania Fund

Fond inchis creat in 1997 de Société Générale France. Suma disponibila pentru Romania este 50 milioane USD.Fondul a investit atat in societati necotate la bursa (ex. Dorna Apemin, Dorna Lactate, Luxten Lighting, Conterra Focsani) cat si in cele cotate (ex. Arctic Gaesti, Policolor, Electroaparataj and I.M.S.A.T). Marimea investitiilor este cuprinsa intre 1,5 – 5 milioane USD.

Accentul in decizia de investire se pune pe calitatea managementului.

17. SOLO FUND

Finantator: Fonduri investitii si garantare a creditelor – SOLO FUND
Domeniu: dezvoltare economica
Tip finantare: Credit rambursabil

SOLO FUND este un fond de investitii administrat de Global Business Group (GBG). Capitalul GBG este de 20 milioane USD din care jumatate este destinat activitatilor din Romania. Companiile tinta sunt cele private sau de stat din domeniul imobiliar.

Contact:

Adresa 1: Bucuresti, Bulevard Dacia, Nr. 100, sector 2
Telefon: 021/210.06.63; 021/210.46.76;
Fax: 021/210.17.08
Web-Site: www.globalbizgroup.com

Adresa 2: Bucuresti, Piata Amzei, Nr. 10-22, Et.2, Ap. 4, sector 2
Telefon: 021/310.41.63; 021/310.41.64;
Fax: 021/659.72.47
Web-Site: www.globalbizgroup.com

18. SEAF Trans-Balkan Romania Fund

Fondul a inceput sa activeze in Romania in martie 2001 prin preluarea activitatilor fostului K+ Venture Partners Fund. Managementul celor 8 milioane USD este asigurat de Small Enterprise Assistance Funds LLC (‘SEAF’), o companie americana specializata in investitii in IMM-uri din piete care au nevoie de capital. Principalii finantatori sunt International Finance Corporation, FinnFund, Norfund, Black Sea Bank for Trade and Development, Governments of Holland, Switzerland and Germany. Marimea medie a investitiilor facuta de fond este de 400 000 USD dar poate varia intre 100 000 USD si 1000 000 USD. Fondul etse interesat de companiile cu mare potential de crestere in care se prefera a se detine 25-49% din actiuni. Tipul de investitie: participare la capital combinat cu imprumuturi convertibile. Momentan sunt incluse in portofoliu companii de software, distributie si vanzari cu amanuntul.

Denumire : SEAF Trans-Balkan Romania Fund LLC
Localitate : Delawarw, Wilmington
Adresa : 2711 Centerville Road,  Suite 400

19. F&C

Grupul de investitii Foreign & Colonial are in administrare 68 de milioane USD pregatiti pentru a fi investiti in Romania. Fondul doreste sa investeasca 80% din capital in companii listate. Fondul este sustinut de investitori din Marea Britanie, Europa si Orientul Mijlociu.

Contact:

United Kingdom (Head Office)
F&C Management Limited
Exchange House
Primrose Street
London EC2A 2NY
United Kingdom
Regulated in the UK by the FSA
Telefon: +44 (0)20 7628 8000
Fax: +44 (0)20 7825 2134
Web-Site: www.fandc.co.uk

20. Global Finance

Global Finance este o firma independenta de investitii. Global Finance International Ltd. ofera credite de 2-3 milioane$ adresandu-se companiilor mature si care detin cel putin 40% din actiuni; se solicita de asemenea o cifra de afaceri de minim 6 milioane de dolari.

Contact:

Adresa: Bucuresti, B-dul Aviatorilor nr.60-62, ap.1, sector 1
Telefon: 021/231.75.71; 021/231.75.72; 021/231.75.73
Fax: 021/231.75.71; 021/231.75.72; 021/231.75.73
email: office@globalfinance.ro
Web site: www.globalfinance.ro